wat-is-een-co-sleeper

Bij co-sleeping zullen veel mensen in eerste instantie denken aan het slapen van je kindje bij jou in bed. Veel mensen zijn hierop tegen omdat dit niet altijd even veilig is; je baby kan namelijk onder jou of volledig onder de dekens terecht komen en eventueel stikken. Een veilige manier om je kindje ’s nachts toch dicht bij je te hebben is door gebruik te maken van een co-sleeper Een co-sleeper wordt ook weleens een aanschuifbedje genoemd en is een wiegje dat aan één van de kant open geschoven kan worden. Hierdoor kan het wiegje tegen je bed aanstaan en kan je makkelijk bij je baby. Het voordeel hiervan is dat je kindje gewoon zijn eigen matrasje en eigen beddengoed heeft, geen zorgen over stikgevaar dus. Een ander nadeel van een baby bij je in bed laten slapen is het feit dat ze uit bed kunnen vallen, ook hier heb je bij een co-sleeper geen last van omdat het verder gewoon alle veiligheid van een ledikantje biedt.

De voordelen van een co-sleeper op een rijtje

Het voornaamste voordeel van een co-sleeper is de hierboven genoemde veiligheid vergeleken met je eigen bed. Een ander voordeel van de co-sleeper is dat je je kindje makkelijk in de gaten kan houden. Vooral in de eerste paar maanden geeft dit voor ouders vaak een fijn gevoel in de nacht. Daarnaast kan je op deze manier ook veel sneller ingrijpen als je baby bijvoorbeeld huilend wakker wordt. Ook zorgt een co-sleeper ervoor dat je makkelijk borstvoeding kan geven zonder je bed te hoeven verlaten; ideaal natuurlijk! Als laatst kan het ook nog eens een betere nachtrust voor je baby opleveren. Ze vinden het namelijk fijn om lekker dicht bij hun ouders te zijn en zelfs in het donker merken ze dat je dichtbij bent. Dit geeft ze een heerlijk geborgen gevoel waardoor ze heerlijk zullen slapen.

Co-sleepers hebben verschillende eigenschappen

Er bestaan veel verschillende soorten co-sleepers met verschillende eigenschappen en handigheden. Ten eerste is het handig om een bedje te kiezen dat verstelbaar is in hoogte. Dit zorgt er namelijk voor dat je hem op dezelfde hoogte kan zetten als je eigen bed waardoor er geen hoogteverschil is tussen de matrassen. Je moet er hierbij wel opletten dat het wiegje niet geschikt is voor wat grotere kinderen die rechtop of op de knietjes kunnen zitten als het bed in een hoge stand staat; ze zouden dan over de rand heen kunnen klimmen.

Een ander belangrijk punt is dat het bedje bevestigd moet kunnen worden aan het ouderlijk bed om te zorgen dat het wiegje ’s nachts niet kan bewegen. Dit kan natuurlijk gedaan worden met een veiligheidsrem op de wieltjes.

Voor extra veiligheid wordt het ook aangeraden om gebruik te maken van een veiligheidsriem om het aanhuifbedje aan het ouderlijk bed te bevestigen. 

Als laatste is het ook verstandig om voor een co-sleeper te kiezen waar de opklapbare zijde ook volledig omhoog kan. Hierdoor kan je het wiegje ook gebruiken als je zelf niet aanwezig bent in de kamer. Het is hierbij ook belangrijk dat deze opklapbare zijde goed vastgeklikt kan worden aan de bovenkant zodat deze niet per ongeluk openvalt door een stootje.

Hulp bij de overgang van co-sleeper naar eigen babybedje

Sommige ouders zijn huiverig over hun kindje bij hen in de kamer laten slapen omdat het kindje dan meer moeite zou kunnen hebben met de overgang naar hun eigen kamertje. Zelfstandig slapen is voor veel kindjes sowieso al spannend, maar vooral als je tot nu toe lekker bij je ouders hebt geslapen. Daarom volgen hier een paar tips om te helpen jouw kindje zelfstandig te laten slapen. De eerste tip is om je kindje nog wakker naar bed te brengen. Het lijkt juist handiger je kindje eerst in slaap te wiegen en dan in zijn of haar bed te leggen, maar als ze dan ’s nachts wakker schrikken en jij niet in de buurt bent zoals ze verwachten wordt dat gegarandeerd huilen. Door je kindje wakker op bed te leggen is het duidelijker dat jij er niet bij zal zijn als ze wakker worden. Daarnaast geeft je baby wakker op bed leggen de perfecte mogelijkheid voor wat quality time.

Veel ouders blijven bij hun kindje totdat ze in slaap vallen en dit kan soms nog wel even duren. De perfecte tijd dus voor een rustgevende activiteit die ontspannend werkt zoals het voorlezen van een verhaaltje. Als laatste helpt het enorm om je kindje in zijn of haar eigen bed te troosten als ze wakker worden. Hierbij is het verstandig ze dan ook te laten liggen en niet op te pakken; op deze manier zullen ze sneller zelfstandig de nacht doorkomen dan wanneer jij je baby elke keer oppakt en bij je houdt. Hierbij is het wel belangrijk om consistent te blijven.

Co-sleeper bestellen online?

Babygarden.nl biedt verschillende soorten co-sleepers die getest en gemaakt zijn in de EU. Je kunt de collectie en variaties hier bekijken. Heb je nog een vraag, neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag.