Vanaf welke leeftijd kun je een leertoren gebruiken?

Als kinderen wat ouder zijn worden ze steeds geïnteresseerder in wat jij allemaal aan het doen bent. Vooral als ze niet kunnen zien wat jij nou precies op het aanrecht aan het doen bent groeit die nieuwsgierigheid nog meer. Een leertoren (ook wel keukenhulp of learning tower genoemd) is dan de perfecte manier om je kindje mee te laten helpen of kijken terwijl jij je handen nog gewoon vrij hebt. Een leertoren is ideaal als je bijvoorbeeld de kindjes bezig wilt houden tijdens het koken bent. In plaats van even snel wat in elkaar te flansen terwijl de kinderen ook nog aandacht vereisen kan je met het gebruik van een leertoren je kinderen erbij betrekken en er quality time van maken. Dit is voor beide partijen de perfecte oplossing: je kind voelt zich gewaardeerd omdat hij of zij mee kan kijken of helpen en jij hebt er ondertussen zicht op. De leeftijd waarop een leertoren voor het eerst gebruikt kan worden, verschild natuurlijk enorm per kind, maar over het algemeen wordt 18 maanden aangehouden. De reden dat de beginleeftijd per kind kan verschillen is omdat je kind in een leertoren moet staan en hierbij is het dus belangrijk dat je kindje redelijk stevig kan staan.

Wat is een leertoren?

Een leertoren is een platform dat speciaal is ontworpen om een kind ter hoogte van een tafel of aanrecht te krijgen. Waar hier vroeger misschien een simpele stoel voor werd gebruikt is dit een veel veiligere optie. De reden dat een leertoren veiliger is komt doordat er geen open randen zijn aan de leertoren. Vaak hebben leertorens aan de achterkant nog een lager trapje en is de achterkant niet volledig dicht. De achterkant heeft dan alleen een balkje die dwars loopt zodat je kindje niet achterover kan vallen als ze erin staan. De reden voor het extra trapje is zodat je kindje zelfstandig naar boven kan klimmen.

leertoren leertoren

Wanneer gebruik je een leertoren?

De leertoren hoeft natuurlijk niet alleen aan het aanrecht gebruikt te worden. Zo kan de leertoren bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor knutselwerkjes aan tafel, tijdens het tandjes poetsen en ga zo maar door. Het ligt natuurlijk een beetje aan de leeftijd van je kindje waar hij of zij toe in staat is. Voor een leeftijd van twee jaar zullen ze voornamelijk willen observeren en ontdekken maar kunnen ze nog niet echt helpen. In deze periode zal de leertoren voornamelijk ideaal zijn voor hun nieuwsgierigheid naar wat er allemaal gebeurt en voor het ontwikkelen van de grove motoriek door het klimmen op de leertoren en te gaan staan. Als je kindje net iets ouder is (tussen de 2 en 3 jaar) kan hij of zij meer helpen en dingen zelfstandig doen. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan het wassen van groenten en fruit, afwassen, zelfstandig handen wassen of zelf de tanden poetsen voor de spiegel. Later kan je kindje bijvoorbeeld ook helpen met roeren, kneden en bijvoorbeeld fruit snijden. Ook kan je je kindje dan bijvoorbeeld zelf zijn boterhammetje laten smeren!

Zijn leertorens wel veilig?

Een leertoren is een stuk veiliger is dan een eetkamerstoel om te gebruiken. Dit komt voornamelijk omdat leertorens speciaal gemaakt zijn voor je kindje om op te staan. In tegenstelling tot een stoel, heeft een leertorens afgebakende zijkanten waardoor je kindje niet van de toren af kan vallen. Een ander belangrijk vereiste van de leertoren is dat deze stevig moet zijn. Kleintjes kunnen nogal beweeglijk zijn en dan moet je natuurlijk niet hebben dat de leertoren alle kanten op beweegt. Met een standaard leertoren is dit ook bijna niet mogelijk door de spreiding van de vier poten. Daarnaast zijn de meeste leertorens prima bestand tegen een stootje waardoor ze lang mee kunnen gaan. Ook kunnen ze een behoorlijk gewicht aan waardoor grotere kinderen er nog op kunnen staan als ze bijvoorbeeld een opstapje nodig hebben.

leertoren leertoren

De perfecte manier om Montessori toe te passen

Een leertoren voldoet aan de Montessori benadering en is een goede optie om mee te beginnen. Het idee achter de Montessori visie is dat een kind zijn eigen individu is en zichzelf leidt in de ontwikkeling naar volwassenheid. Hierbij is de taak van volwassenen om dit proces te ondersteunen en mogelijk te maken door het aanbieden van de juiste uitdagingen. Dit houdt dus ook in dat je een kind moet toelaten nieuwsgierig te zijn en zo veel mogelijk laat helpen met bijvoorbeeld huishoudelijke taken. Een leertoren is dus een perfecte manier om je kind deel uit te laten maken van je dagelijkse handelingen waarmee je ze ook een opstapje geeft voor de toekomst. Om deze reden wordt een leertoren ook vaak een Montessori leertoren genoemd.

Alle voordelen op een rijtje

Het is inmiddels wel duidelijk dat een leertoren enorm handig is en een hoop voordelen heeft. Hier nog even wat voordelen op een rijtje:

  • Je kindje zal veel leren doordat je ze kan betrekken bij dagelijkse activiteiten zoals koken of afwassen. Hierdoor zullen ze ook eerder zelfstandig worden en hun eigen boterhammetje kunnen smeren.
  • Een leertoren is een stuk veiliger dan een stoel af opstapje om je kindje op tafel- of aanrechthoogte te krijgen.
  • Een leertoren helpt bij ontwikkeling van zowel de grove als fijne motoriek van je kindje. De grove motoriek wordt geoefend bij het opklimmen van de toren en op te staan terwijl de fijn motoriek wordt getest bij het koken door bijvoorbeeld te helpen met het mengen van ingrediënten.
  • Je kindje is meestal toch erg nieuwsgierig naar wat jij in de keuken aan het doen bent en met behulp van een leertoren heb jij je handen vrij om te koken terwijl je toch ook je kleintje in de gaten kan houden.

Leertoren online bestellen?

Al met al is een leertoren dus een super uitvinding; multifunctioneel en veilig. Bekijk ons aanbod leertorens om jouw kindje meer te betrekken in het dagelijks leven.