Wat is een voetenzak?

Als je al kinderen hebt, herken je het vast; je stopt je kindje lekker in met een dekentje in de kinderwagen omdat het buiten fris is, maar je kind denkt hier anders over of is gewoon veel te actief. Die trappelende voetjes zorgen er constant voor dat dat dekentje half op de grond ligt en dat je hem keer op keer weer goed neer mag leggen. De perfecte oplossing hiervoor is een voetenzak! Een voetenzak is de perfecte manier om te zorgen dat je baby op temperatuur blijft tijdens de koude winterdagen. In tegensteling tot wat de naam aanduidt zorgt de voetenzak niet alleen voor warme voeten, maar voor verwarming van het hele lichaam. Een voetenzak ik als het ware een soort speciale slaapzak die bijvoorbeeld ook een capuchon kan hebben. Deze capuchon geeft de voetenzak de vorm van een cocon, wat extra bescherming tegen windt levert. Daarnaast kan de voorkant van de voetenzak zover open of dichtgeritst worden als je zelf wil, waardoor de voetenzak in allerlei temperaturen en situaties te gebruiken is. Dit is ook een goede manier om te zorgen dat je kindje niet té warm wordt.

Voetenzakken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen

De meeste voetenzakken zijn gevuld met polyestervezels wat ervoor zorgt dat de voetenzak goed isoleert. Een ander voordeel van een voetenzak met polyestervezels is dat deze lichtgewicht zijn waardoor ze gemakkelijk mee kunnen worden genomen. Daarnaast kunnen deze voetenzakken gewoon gewassen worden in de wasmachine. Er bestaan ook voetenzakken gevuld met dons welke alleen gebruikt worden bij extreem koude temperaturen. Dit komt door het gebruik van het natuurproduct dons wat een extreem goed isoleren vermogen biedt. Ook deze voetenzakken kunnen over het algemeen gewassen worden in de wasmachine op 30 graden. Het materiaal van de buitenkant van de voetenzak bepaald of deze waterdicht is of niet. Voetenzakken waarvan de buitenkant van polyester is zullen sneller bestand zijn tegen water en je baby niet alleen warm maar ook drooghouden.

Wanneer gebruik je een voetenzak?

Het is algemeen bekend dat baby’s snel warmte verliezen en daardoor warmer aangekleed moeten worden. Maar wanneer is het verstandig een voetenzak te gebruiken? Dit verschilt natuurlijk per dag afhankelijk van de condities, maar over het algemeen is een goede regel het gebruik van een voetenzak bij temperaturen onder de 16 graden. Maar zoals eerder aangegeven kan het ook verstandig zijn om een voetenzak te gebruiken bij iets hogere temperaturen; bij harde wind bijvoorbeeld. De voetenzak dient in dit geval niet alleen voor warmte, maar ook voor het blokkeren van de wind. Het is niet alleen belangrijk om baby’s in een buggy warmer aan te kleden omdat ze sneller warmte verliezen, maar ook omdat ze in een buggy amper in beweging komen waardoor ze ook nog eens minder warmte genereren.

In welke situaties kan je een voetenzak gebruiken?

Hierboven is al benoemd dat baby’s in een buggy amper in beweging komen en dus niet alleen weinig warmte genereren, maar het ook nog eens sneller verliezen. In de buggy is dus de perfecte situatie om een voetenzak te gebruiken

Een voetenzak voor de buggy is niet het enige moment waar ze van pas kunnen komen, denk bijvoorbeeld ook aan de kinderwagen of de autostoel.

Als je in de winter met een baby naar buiten gaat, denk je er al snel aan dat je ze warm moet aankleden en gebruik moet maken van een buggy voetenzak. Maar onderschat de kou in een auto niet in de winter! Vooral het begin van de autorit zal koud zijn als de verwarming nog niet aan staat. Om je baby tijdens deze periode warm te houden kan je dus ook een voetenzak in het autostoeltje gebruiken. Hierbij moet je er dan wel rekening mee houden dat je baby niet te warm wordt als de verwarming eenmaal op volle kracht draait.

Hoe gebruik je een voetenzak?

Zoals hierboven uitgelegd is een voetenzak een soort slaapzak die je baby lekker warm houdt in de buggy of autostoel. Maar je wilt natuurlijk wel dat je kind veilig blijft en dat de veiligheid niet wordt opgeofferd voor warmte. Hierom zijn alle voetenzakken zo ontworpen dat de sluitingen van het autozitje of de sluitingen van de kinderwagen nog steeds naar behoren werken. Om dit voor elkaar te krijgen hebben de voetenzakken gleuven op de plekken waar de sluitingen zitten. Het bevestigen van de slaapzak is dus enorm simpel; je legt de voetenzak in de kinderwagen en haalt de gordels door de openingen. Nu kan je kind in de kinderwagen geplaatst worden en de veiligheidsgordels kunnen worden gesloten zoals gewoonlijk. De laatste stap is het dichtritsen van de voetenzak en je bent klaar om te gaan! De enige stap voor het gebruik van de voetenzak is dus het doorhalen van de gordels wat ervoor zorgt dat de voetenzak ook gemakkelijk weer kan worden verwijderd zonder dat dit een hele klus is.

Tot wanneer kan je een voetenzak gebruiken?

Een voetenzak wordt voornamelijk gebruikt voor kleinere kinderen die nog in een kinderwagen, autostoel of buggy zitten. Dit komt voornamelijk omdat de voetenzak simpelweg niet gebruikt kan worden voor kinderen die te lang zijn.

Voetenzak bestellen?

Als je zelf ook klaar bent met het wegschoppen van dekentjes door je kindje is het gebruik van een voetenzak de perfecte oplossing voor de wintermaanden. Bekijk het aanbod van verschillende kleuren voetenzakken en jouw favoriet te bestellen.