veilig slapen

Veilig slapen, is één van de hoogste prioriteiten op de lijst. Want een fijne, comfortabele en vooral lange slaaprust is één van de belangrijkste activiteiten voor jouw baby. Tijdens deze slaapmomenten worden alle prikkels verwerkt en tijdens de nodige slaapjes ontwikkelt jouw baby zich. Je ziet het niet, maar jouw baby groeit letterlijk in zijn of haar dromenland. Je baby zal een lichamelijke groei, en een psychologische groei doormaken.

Veilig slapen is goed voor de ontwikkeling

Terwijl je baby slaapt, worden er nieuwe verbindingen in de hersenen aangelegd. Iedere slaapfase biedt mogelijkheid voor een verschillende groei. In de lichte slaapfase zal de hersenklier groeihormonen afgeven. Hierdoor herstelt het lichaam zich en worden er witte bloedcellen aangemaakt. Deze witte bloedcellen ondersteunen het immuunsysteem van de kleine. Gedurende de REM-slaap wordt het leervermogen versterkt. De REM-slaap staat voor de slaapfase waarin je heel diep slaapt en lekker weg droomt. De bloedtoevoer naar de hersenen wordt hierin vergroot, waardoor je baby in staat is om dingen beter te onthouden. De zintuigen worden scherper en het zorgt voor een intensiever cognitieve vermogen. Voor de gezondheid van je baby zijn deze slaapfasen zeer belangrijk. Tegelijkertijd is de slaap van de baby voor veel ouders en verzorgers één van de eerste problemen die zij ondervinden tijdens het de verzorging van de baby. Want hoe zorg je ervoor dat je baby comfortabel en veilig kan slapen?

Wat betekent veilig slapen precies?

NWA, het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is een agentschap die erop toe ziet dat de productveiligheid nageleefd wordt. Alle verschillende soorten kinderbedjes behoren te voldoen aan de Europese normen die wettelijk zijn vastgesteld betreffende deze producten. De producten worden volgens een aantal punten getoetst:

 • Afmeting die voldoende beweegruimte moet garanderen
 • Afwerking die ervoor moet zorgen dat het kindje zich niet kan bezeren.
 • Bodem die geschikt is voor verstelmogelijkheden.
 • Bodem die voor stevigheid en ventilatie zorgt.
 • Matras dat in combinatie met de afmeting moet kloppen, om zo risico’s voor omklappen of gaten te vermijden
 • Bekleding als zijnde matrasbescherming dat ventilatie garandeert.
 • Zijwanden die in afmeting, de veiligheid garandeert.
 • Spijlen die in combinatie met de afwerking een afmetingen betreft die ervoor zorgt dat het kindje niet tussen de spijlen door kan glijden.

Afmetingen soorten babybedjes

De daadwerkelijke afmetingen verschillen per babybed soorten zoals:

 • Ledikant - Vanaf de geboorte kan je baby in de ledikant slapen. Meestal slapen kinderen tot een jaar of 2 à 3 in een ledikant. Je kan ‘op de groei’ kiezen om te switchen naar een peuterbed. Het bijbehorende beddengoed wordt uiteraard aangepast op het soort bed waarin jouw kindjes zijn of haar nachtrust vindt.
 • Wieg - Wiegjes zijn geschikt als eerste bedje voor je baby. Vaak is een wie afgebeeld als idyllisch plaatje voor een pasgeborene. Een wieg is makkelijk verplaatsbaar en neem minder beslag in dan een ledikant. Een wieg kun je tot ongeveer 3 à 4 maanden gebruiken. Daarna zal je baby te groot zijn voor dit babybed.
 • Co-sleeper - Een aanschuifbed zoals co-sleepers, zijn kleine bedjes die aan het bed van de ouder(s) of verzorger(s) wordt bevestigd. Dit babybed geeft de mogelijkheid om dicht bij elkaar te zijn gedurende de nacht. Een co sleeper kun je tot ongeveer een half jaar gebruiken. Wat betreft veiligheid, is er veel aandacht uit gegaan naar maatregelen die de veiligheid waarborgen. Deze aanschuifbedden zijn uitgerust met veiligheidsriem en veiligheidsgrendel. Deze veiligheidsriem kan aan het ouderlijk bed bevestigd worden en de veiligheidsgrendel houdt de wieltjes op een vaste plaats. Dit zorgt voor extra veiligheid, maar ook voor extra stabiliteit.

Wat zijn de voordelen van veilig slapen voor jouw baby?

Het doel van het NWA en uiteraard het doel van de ouders en verzorgers, is om de veiligheid te waarborgen van de baby. Maar voor een baby bieden deze verschillende babybedjes nog meer voordelen. De baby is het leven in de baarmoeder gewend dus een geboorte is een hele verandering voor die kleine. Met een babybed bied je jouw baby geborgenheid aan. Dit gevoel van geborgenheid creëer je door de slaapomgeving compact te maken. Voor een baby die nog de donkerte en de dichtheid van de baarmoeder gewend is, voelt een babybedje daarom vertrouwder aan

Ben jij een uitgeruste ouder?

En laten we eerlijk zijn, een baby dat van de rust kan genieten en hier optimaal gebruik van maakt, is het ultieme doel. Want een baby in slaap, betekend uitgeruste ouders. Uiteraard horen de onderbroken nachten erbij, maar het doel is om de periodes van rust langer te maken. Een passend babybed kan daar veel aan bijdragen. Welterusten allemaal!