ergonomisch dragen

Ergonomisch dragen gaat hand in hand met de draagmethodes van tegenwoordig. De laatste jaren hebben de draagdoek en de draagzak een opkomst gemaakt. Het lijkt nu alsof dit hip en nieuw is, maar de draagdoek bestaat al sinds de pre-historie. Toen werden kindjes al op deze manier gedragen. Op deze manier konden moeders hun baby langer bij zich houden en met zich meenemen tijdens werkzaamheden. Inmiddels is er veel meer onderzoek gedaan naar de positieve werking en de veiligheid van dit soort draagmethodes. Niet alleen ouders kunnen hier een voordeel mee doen, maar vooral de baby profiteert van deze manier van samenzijn.

Ergonomisch dragen is de standaard

Toch weten wij dat niet iedere draagmethode geslaagd zal zijn. En voor jouw baby wil je uiteraard niets anders dan het aller beste. Maar beste ouders, vergeet jezelf niet uit mee te tellen. Wij bij Baby Garden weten het belang van ergonomisch dragen. Wij adviseren daarom ook goed onderzoek te doen naar verschillende draagproducten en draagmethodes voor onderweg.

Wat betekent ergonomisch dragen?

Wat wij met ergonomisch dragen bedoelen is dat het belangrijk is om je baby op een veilige en verantwoordelijke manier te dragen ten opzichte van jouw lichaam. Bij het dragen wil dit zeggen dat je op een manier draagt, die geen lichamelijke klachten zal veroorzaken. Bij zowel kortdurend als langdurend dragen. En uiteraard in verschillende gewichtsklassen. Een natuurlijke houding van het lichaam is hierbij het uitgangspunt. De schouderbanden en heupband van het product zorgen voor de verdeling van het draaggewicht. Dit gewicht wordt evenredig verdeelt over jouw lichaam. Daarom is het van belang dat de draagdoek of draagzak goed afgestemd wordt op jouw lichaam. Want uiteindelijk zorg jij als drager, voor het comfort en de veiligheid van je baby.

Baby veilig dragen

Al vanaf de geboortedag kun je een baby dragen. Hiervoor kun je verschillende draagsystemen gebruiken zoals een ringsling of andere soorten draagdoeken. De houding van de baby is uiterst belangrijk omdat de rug en nekwervels tot het twaalfde levensjaar nog steeds in de groei is. Na de geboorte van je baby vertoont de ruggenwervel gedurende de eerste paar weken een lichte bolling. Vanuit ergonomisch oogpunt is het belangrijk om deze bolling te behouden. De houding die daar het best bij past, is om de baby altijd naar de drager toe te laten kijken.

Ergonomisch dragen in de M-houding

Bij de draagmethode van je baby, houden we de M-houding aan. Deze houding kun je vergelijken met een kikkerhouding. Ga de volgende stappen af om er zeker van te zijn dat je deze M-houding goed hebt uitgevoerd:

  • Draagdoek of draagzak aanspannen zodat je baby heerlijk dicht tegen je aan zit. Te losse positie kan de ademhaling hinderen en bovendien zal de draagmethode je schouders negatief belasten.
  • Rug ondersteuning is belangrijk wanneer de baby met de buik dicht tegen je aangedragen wordt. De rug van de baby wordt dan ondersteund in zijn natuurlijke positie.
  • Zorg er altijd voor dat de kin van je baby van de borst af staat. Zo houd je de ademwegen vrij. Een baby mag nooit ingezakt gedragen worden!
  • Draagconsulenten raden nadrukkelijk aan om de baby in gespreide hurkzit te dragen. Dit is de houding die een baby van nature aanneemt bij het oppakken. Hierbij is de knieholte van je baby hoger gelijnd is dan de billen.

Voordelen baby buikdrager

Dat zijn de technische aspecten van het dragen van je baby. Maar wat wij natuurlijk veel leuker vinden zijn de emotionele voordelen van een baby buikdrager. Door deze draagmethode heb je constant contact met je baby. Je baby zal zich veilig voelen, zo lekker dicht tegen jou aan. Je baby hoort jouw stem, ruikt jouw lichaamsgeur en zal gerustgesteld zijn door jouw aanwezigheid. Je kunt je baby vertellen over de wereld en veiligheid bieden wanneer je baby bijvoorbeeld opschrikt van verkeersgeluiden. Zo kun je samen de wereld verkennen en elkaar in de interactie vinden. Het dicht bij elkaar zijn bevorderd de hechting en het leerproces binnen mentale ontwikkeling en taalverwerving. Je baby zal zich veilig en geborgen voelen. Heerlijk om zo samen op stap te gaan!

Welke draagdoek kies ik voor mijzelf en mijn baby?

Het is dus van belang dat je een draagzak of een draagdoek kiest, die het beste bij jou en de kleine past. Zo kun je dragers bekijken met verschillende ergonomische posities, want veiligheid staat voorop! Bij het uitkiezen van jullie draagmethode is het goed er rekening mee te houden wie er van jullie het kindje gaat dragen. Neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice. Zij bieden deskundig en persoonlijk advies op maat aan. Denkt u na het lezen van dit blog dat één van deze draagmethodes bij jou en jouw gezin past? Breng dan eens een bezoek aan onze webshop. Baby Garden biedt een prachtig en divers assortiment draagdoeken en draagzakken aan.